


Konya Büyükşehir
Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, su tasarrufunun sağlanması amacıyla resmi
kurumlardan başlayarak tüm su tüketim alanlarında musluk uçlarına
yerleştirilecek perlatörün yaygınlaştırılması için öncü oldu. Perlatörler, su tasarrufu
sağlarken, kullanan kişinin yaşam kalitesini de artırıyor.
Ülkemizin
son senelerde yeterli yağış almaması ve su kaynaklarının giderek azalması
dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, şehrimizde su
tasarruf çalışmalarına ağırlık verdi.
Muslukların
ucuna takılan ve çıkan suyu havayla karıştırıp ıslanma etkisini arttıran perlatörlerin
yaygınlaştırılması için teşvik çalışmaları başlatan KOSKİ, kendi idari
binalarında perlatör kullanımına geçti. Ayrıca bazı resmi kurumlara da perlatör
desteği veren KOSKİ Genel Müdürlüğü, halk arasında tasarruflu musluk başlığı
olarak da bilinen perlatörlerin tüm su tüketim alanlarında kullanılması için öncü
oldu.
KOSKİ KENDİ
BİNALARINDA KULLANMAYA BAŞLADI
Suyun
ikamesiz tek madde olduğuna dikkat çeken KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, mevcudu
muhafaza etmek adına belli bazı tasarruf pratiklerine yönelmenin gelecekte
büyük bir kazanım sağlayacağını vurguladı. Demir, “Resmi kurumlar başta olmak üzere
daha sonra tüm evlerde kullanılması hedeflenen perlatörler idaremize ait
binalarda kullanıma girmiştir. Halihazırda bazı resmi kurumlar da perlatör adı
verilen bu aparatı kullanmaya başlamıştır. Perlatör, muslukların(mutfak
musluğu, banyo lavabosu musluğu, duş telefonu) ucuna takılan ve çıkan suyu
havayla karıştırıp ıslanma etkisini arttıran bir aparattır. Ayrıca suyun
çıkacağı fışkırtma deliklerinin çapını da ayarlamanıza ve dolayısıyla
basıncıyla oynamanıza da izin verir. Günümüzde evsel kullanım için üretilen tüm
yeni musluklarda perlatör bulunmaktadır. Eğer musluğunuz eski tipse bile, yapı
marketlerden kolayca bulabileceğiniz bir perlatör takarak günümüze uygun,
verimli bir musluk sahibi olabilirsiniz” dedi.
PERLATÖRLERİN
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Suyu verimli kullanmanın
yanı sıra başka faydaları da bulunan perlatörlerin özelliklerini sıralayan Demir,
açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Suyun basıncına göre yüzde 30-50 arası
verimlilik sağlar, enerji kullanımında yüzde 20-30 verimlilik sağlar, suya hava
karıştırarak bol oksijenli su verir. Bol oksijen, sudaki klorun uçmasını
hızlandırarak klorfenolun oluşturduğu kokuyu uzaklaştırır, suya bol oksijen
verdiği için suyun tadı güzelleşir, hava karışımlı su daha geniş bir alana
yayılarak yıkadıklarımız üzerinde deterjan ve sabun artığı bırakmaz, ıslanma
etkisini arttırır, debi ve akış hızını düzenlediği için etrafa su saçılmasına
engel olur, suyun hacmini arttırıp basıncını düşürür (tersini de yapabilir), suyu
yabancı cisimlerden filtre eder (bu biyolojik bir filtre değildir, yanlış
anlaşılmamalıdır), fıskiyeli akışıyla sebze ve meyvelerinizi daha temiz ve
hijyenik yıkamanızda etkilidir. Su basınçlı ve ince aktığından sebzeler
üzerindeki ince kumları ve böcekleri temizler. Sonuç olarak perlatörler daha az
su harcayarak sizin yaşam kalitenizi artırarak hizmet ederler. Bu da verimlilik
tanımına doğrudan uymaktadır.”