Atıksu Arıtımı ve Yeniden Kullanımı Çalıştayı Başladı



Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan “Uluslararası Atıksu Arıtımı ve Yeniden Kullanımı” başlıklı çalıştayın açılış programı yoğun katılımla Merkez Bera Otel'de gerçekleştirildi. 25 akademisyenin yanı sıra Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker,  KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, daire başkanları, şube müdürleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, 4 gün boyunca devam edecek. Yerel sunumların da yapılacağı çalıştayda suyun kullanım alanları, tasarruf tedbirleri, suyun ikinci defaya nasıl kullanılacağı gibi belli başlı konular masaya yatırılacak.
ÇALIŞTAYIN AMACI FİKİR ALIŞVERİŞİ
Açılış konuşmasını yapan Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, “Bu programı hazırlamaktaki gayemiz, farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelen akademisyenlerimizin Konya'daki su faaliyetlerini yerinde görmeleri; atık su arıtması ile ilgili konularda fikir alışverişinde bulunmalarıdır” dedi. Ardından kürsüye gelen Braunschweig Üniversitesi Çevre Kimyası ve Atık Analizi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çalıştay Yürütücüsü Prof. Dr. Ali Müfit Bahadır, yabancı ülkelerden gelen akademisyenlerin konuyu daha iyi anlaması için konuşmasını İngilizce yaptı. Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise su kaynaklarının verimli kullanılması ve çevre şartlarının iyileştirilmesinin dünyada en çok konuşulan konular arasında olduğunu belirterek, bu konuda Konya'nın, özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalar yürütmesinin önemli olduğunu kaydetti.
EN AZ YAĞIŞ ALAN FAKAT EN ÇOK SU TÜKETEN İLİZ
Günümüzde suyun stratejik öneminin artığına dikkat çeken KOSKİ Genel Müdürü Uzbaş, “Suyun yüzde 80'e yakının tarımda kullanıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Bölgenin en az yağış alan ilinde en çok su tüketen bir toplumuz. Konya Kapalı Havzası'nda sulu tarım giderek yaygınlaşıyor. Bu, çiftçilerimizin gelirini arttırdığı gibi bölgemize de kazanç sağladı. Bu artışta en büyük faktör,  sulu tarım... Pancar, mısır, yonca, havuç gibi ürünlerin üretimindeki artış ise iki tezatlığı ortaya koyuyor. Rakamlarla açıklamak gerekirse; pancarda Türkiye genel üretiminin yüzde 40'ını, mısırda yüzde 15'ini, yoncada 30'unu ve havuçta yüzde 20'isini Konya gerçekleştiriyor. Bu rakamlar aslında bize çok önemli bir şeyi hatırlatıyor. Su bizim için çok stratejik bir madde. Yeterli oranda tasarruf sağlanamazsa olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Bu yüzden kullanılmış suyun arıtılarak tekrar kullanıma kazandırılması için bu konu hayati önem taşıyor” dedi.
ATIK SUYUN TARLADA KULLANILMASI İÇİN ÇEŞİTLİ KRİTERLER VAR
Atık suyun tarım alanlarında kullanılmasının büyük oranda tasarruf sağladığını belirten Uzbaş, “Önceden suyu gereğinden fazla kullanmak israf olarak düşünülüyordu. Günümüzde ise suyun bir sefer kullanılıp tabiata bırakılması israf olarak görülüyor. Bugüne kadar hep su tasarrufuna ve su israfına dikkat çekildi. Atık suyun değerlendirilmesinin üzerinde durulmadı. Bundan sonra su tüketiminden ziyade atık suyun değerlendirilmesi konuşulacak. Arıtma tesisleri yaygınlaştıkça önemi daha da artacak. Konya, atık su arıtma tesisiyle Türkiye'de öncü bir konumda. Atık suyun tarımda kullanılmasının da tabii ki belirli kriterleri var. Çeşitli bilimsel çalışmalardan sonra ancak uygulanabilir. Arıtmadan çıkan çamuru da enerji üretiminde kullanıyoruz. Tesis, elektriğin yüzde 60'ını bu çamurdan karşılıyor. Görüldüğü gibi bir tasarruf hareketi beraberinde birçok tasarrufu ve geri kazanımı getiriyor” diye konuştu. Havzalar arası su transferi konusuna da değinen Uzbaş, “Tabir-i caizse ulemanın ihtilaf ettiği bir husus var. Bununla ilgili benim şahsi görüşüm, her türlü kriterler masaya yatırıldıktan sonra su yatağındaki kullanıcıları da göz önünde bulundurularak havzalar arası su transferi olabilir” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından çalıştaya geçildi.

 

03/06/2013